Svečanost ob odprtju ceste v Oseku

otvoritevOsek je veliko razpršeno naselje, ki sodi v občino Sv. Trojica v Slovenskih Goricah. Naselje je povezano s številnimi cestami, ki peljejo skozi zaselke do domačij, ki so zelo razpršena.
Večina nekoč blatnih kolovoznih cest je sedaj že asfaltiranih, ena izmed takšnih je cesta Brengova – Zibote, po domače ji pravijo železnica ki je bila modernizirana letos spomladi zato je v petek 16. junija ob križiščih potekala slovesna otvoritev tega dela ceste.
Na slovesnosti, ki je potekala v okviru 11. Občinskega praznika praznika občine, se je zbralo veliko število domačinov, ki so se neizmerno veselili te velike pridobitve. Slovesnosti so se udeležili še: župan občine Sv. Trojica v Slovenskih goricah Darko Fras, podžupan občine Branko Novak, pater Damijan Vračko, člani občinske uprave in občinski svetniki. Prireditev, za katero je ozvočenje poskrbel Branko Novak, so podkrepili s kulturnim programom v katerem so nastopali otroci iz Oseka, harmonikarja David Ješovnik in Žan Ploj, kot gostje pa skupina ljudskih godcev Kekec iz Stare Vasi iz Markovc pri Ptuju. Pred pričetkom prireditve je himno ubrano zapel deček Paskal Kraner. Prireditev je vodila Jasmina Trojner Kraner, ki je po pozdravu udeležencev povabila k besedi župana občine Darka Frasa, ki je v svojem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da so krajani tega dela Oseka, končno prišli do želenega asfalta. Ob tem je naštel še nekaj drugih pridobitev v zadnjem obdobju v občini. Kot je dejal je 1350 metrov asfalta, katere delo je opravilo podjetje Asfalti Ptuj, veljalo 205.000 evrov. Pohvalil je posestnike ob cesti, ki so dovoljevali potrebne posege za ureditev ceste. Pohvalil je tudi družino Šaruga, ki je skupaj z sovaščani, pripravila bogato pogostitev. Ob koncu nagovora je prosil krajane, naj varujejo »svojo« cesto, tako, da ne orjejo do roba ceste. V imenu krajanov se je občini zahvalil Matej Kraner, ki je dejal, da si je kot deček želel asfalta, da bi se lahko rolkal kot se bodo lahko sedaj rolkali, tam kjer je varno, njegovi in drugi otroci. Svetnik Srečko Poštrak, je slikovito predstavil prizadevneje teh krajanov, da bi dobili asfalt . Kot je dejal, so ga izpustili v času KS Gradišče, nato več mandatov v občini in končno so se 2016. leta svetniki in občina odločili, da tudi ti krajani dobijo asfalt. Kot je slikovito dejal, je za časa velike Nemčije na tej relaciji bila načrtovana železniška povezava Gradec-Ptuj, od tod tudi izvira ime te ceste »železnica«.
Cesto je ob odprtju blagoslovil kaplan p. Damijan Vračko, ki je uporabnikom ceste zaželel srečno in varno vožnjo brez nezgod. Cesto je s stremi »korajžnimi« dečki iz tega naselja, z rezanjem traku, odprl župan Darko Fras. Kakor je običaj so novi cesti nazdravili z trojiško penino. Naj omenimo, da so se muzikanti iz Markovec preoblekli v bele"sladoledarje" in udeležencem delili sladoled, katerega so bili najbolj veseli otroci. Ni treba posebej poudarjati, da je bilo druženje ob bogati pogostitvi, ki so pripravili krajani in družina Šaruga, nadvse veselo, kajti kot je dejal eden izmed starejših udeležencev, je za njih to avtocesta. Na cesto je vezanih 6 gospodinjstev, v katerih živi 23. prebivalcev. Ta podatek, pa pove, da je občina imela veliko posluha, da je pristopila k tej investiciji, ter krajanom omogočila lepše življenje in povezavo z drugimi kraji, pa tako tudi s središčem Sv. Trojice.

on 21 Junij 2017