Razstava pirhov »Sveta Trojica 2018«

Čeprav se zima, ki je prišla k nam z veliko zamudo še nekako noče posloviti, pa na vrata že trka pomlad in z njo velika noč, zato se v Sv. Trojici v Slovenskih goricah že pripravljamo na že 7. razstavo pirhov v samostanki kleti.

Kot je že tradicija, razstavo pirhov in seveda drugih najrazličnejših velikonočnih izdelkov in tudi velikonočnih jedi pripravijo domača naselja in društva. Tudi Osnovna šola in vrtec ima v svojem izobraževalnem programu vključeno izdelovanje izdelkov na temo velike noči, ki jih razstavijo na naši razstavi. Posebno težo razstavi, pa dodajo velikonočni izdelki številnih umetnikov iz celotne Slovenije. Gre za izdelke iz najrazličnejših materialov in najrazličnejših tehnik, med katerimi prevladujejo slikarska dela in izdelki iz lesa. Najštevilčnejši so umetniki iz Maribora iz Kulturnih društev Studenci skupina Stil in Zarja ter Proarte Maribor. Najbolj zvesti razstavljalec, ki je razstavljal z največ izdelki pa je gotovo g. Marijan Vodnik iz Domžal, ki vsako leto na razstavi sodeluje z več razstavnimi rezbarskimi eksponati iz lesa. Kot je že tradicija je v času razstave moč poskusiti tudi domačo pisanko (bel kruh), pa tudi kakšen napitek in še kaj vam bodo z veseljem postregli člani enega izmed društev, ki so v času razstave prisotni v samostanki kleti. Razstava se odpre na velikonočno soboto, ko potekajo v cerkvi Sv. Trojice vsako uro blagoslovi velikonočnih jedi ter konča na velikonočni ponedeljek, ko se kot je navada ljudje radi obiščejo in poskusijo pisanko. Nekoč je namreč veljalo, da si moral poskusiti vsaj devet različnih pisank, ki so ti dale dodatno moč in zdravje za celo leto. Gotovo velja to tudi v današnjem času, zato se še posebej veliko ljudi ta dan sreča v samostanki kleti, zato vabljeni tudi vi.

Razstava bo odprta v naslednjih terminih ter v organizaciji naslednjih društev:

v soboto 31.03.2018, od 09.00 do 20.00 ure, Turistično društvo Sv. Trojica

v nedeljo 01.04.2018, od 09.00 do 20.00 ure, Društvo kmečkih žena in deklet (skupina Svetlice)

v ponedeljek 02.04.2018, od 09.00 do 20.00 ure, Društvo upokojencev Sv. Trojica

Razstavo si bo na podlagi predhodnih najav možno ogledati še do 08.04.2018.

Priporočamo, da se za ogled razstave večje organizirane skupine prehodno najavijo na telefon:

02 729 50 20, 031/702 904, 051/602 939 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Za ogled razstave se zbirajo prostovoljni prispevki.

LETAK