RAZSTAVA PIRHOV - SVETA TROJICA 2017

Pomlad je Sveto Trojico odela v zeleno barvo. Tudi štorklje so menda že na poti, na samostansko gnezdo. A pod samostanom- v samostanski kleti se zopet pripravlja velikonočna razstava pirhov in drugih ročnih izdelkov na temo velike noči. Razstavo že 6. leto zapored pripravljajo najbolj požrtvovalni domačini iz različnih naselij in društev. Da v samostanski kleti dogajanje ne bo zamrlo tudi v prihodnje, si lahko nadejamo zato, saj se v prav vse razstave v samostanski kleti vključujejo tudi otroci iz Vrtca in Osnovne šole Sv. Trojica. K dodatni vrednosti razstave pa seveda pripomorejo številni umetniki od blizu in daleč. Letošnja posebnost razstave je PASIJON (ponazoritev dogodkov Kristusovega trpljenja in smrti, ki so se odvijali pred veliko nočjo. Pasijon v obliki razstave bo za naselje Zg. Senarske pripravila ga. Ivanka Kraner.

V Sveti Trojici v Slovenskih goricah je v času velikonočnih praznikov še posebej lepo, saj mogočna cerkev in kraj privabi kot lastovke in štorklje, tudi ljudi, ki se vedno znova radi vračajo domov, še posebej tisti, ki so morali v tujino s trebuhom za kruhom, v Trojico pa v času praznikov pride tudi veliko romarjev in drugih. Pri nas se je namreč še ohranila tradicija, da se en teden pred veliko nočjo – na cvetno nedeljo domala pri vsaki hiši še spletajo presmeci,-butare in se jih odnesejo k blagoslovu. Šibe iz teh butar pa kmetje odnesejo na vsako njivo, da jo bo varovala pred neurji in točo. Že od nekdaj velja, da si smel hoditi bos šele, ko je bila zemlja žegnana, to je po cvetni nedelji. Na velikonočno soboto, se pa v cerkev ali bližnje kapele odnesejo k blagoslovu košare polne domačih velikonočnih jedi (bel kruh-pisanka, jajca, hren, šunka…). Poseben čar je, da se velikonočne jedi iz košare lahko jedo šele na velikonočno nedeljo po jutranji maši oz. vstajenju in če verjamete ali ne, prav te velikonočne jedi iz košare so nekaj posebnega, so veliko bolj okusne kot sicer. V košarah je teh jedi toliko, da nahranijo vsaka usta, ki pride v času velikonočnih praznikov k hiši.

In osrednja velikonočna hiša, v Sveti Trojici je v času praznikov najprej seveda cerkev Sv. Trojice, saj je lepo obiskana v času bogatih bogoslužij, kasneje pa so vsi vabljeni v samostansko klet, kjer je na ogled razstava, pa tudi pisanko je moč poskusiti, gotovo pa jo boste lahko poplaknili po grlu z domačo kapljico. Že od nekdaj je namreč veljalo, da si moral poskusiti devet pisank, le tako si bil zares pri močeh za celo leto. Zato torej vabljeni k Sveti Trojici, še posebej v velikonočnem času, ko narava Trojiško jezero še posebej ozaljša in je kot nalašč za sprehod, ki v času, ko običajno pojemo nekoliko preveč še posebej prija.

Še posebej vabljeni tisti, ki še niste bili pri nas, pot do nas je enostavna saj se Trojiški zvoniki vidijo že od daleč, še najhitreje boste prišli po avtocesti Maribor-Murska Sobota, seveda zavijete na izvozu za Sv. Trojico. Ob tem je treba povedati, do so nekdaj k Sveti Trojici množično romali peš, zato razmislite o tem tudi vi. Kakorkoli že boste prišli vabljeni na ogled naše razstave, ki bo potekala v samostanski kleti – Protokolarno razstavnem centru Sv. Martina v naslednjih terminih, in sicer vas bo gostilo;

- v soboto 15.4.2017, od 9.00 do 20.00 ure, Društvo kmečkih žena in deklet - skupina Svetlice
- v nedeljo 16.04.2017, od 9.00 do 20.00 ure, Društvo upokojencev Sv. Trojica
- v ponedeljek 17.04.2017, od 9.00 do 20.00 ure, naselje Zg. Senarska

Razstavo si bo na podlagi predhodnih najav še možno ogledati vse do 23.04.2017.

Priporočamo, da se za ogled razstave večje organizirane skupine predhodno najavijo na telefon: 02/ 729 50 20 ali 051/602 939, 031/702 904, na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   Več na: www.sv-trojica.si